Over mij

Als kind was ik gek op sprookjes en mythologische verhalen. Mijn moeder kocht daarom vaak boeken voor me, die ik keer op keer verslond. Boeken boden mij toegang tot een wereld waarin ik volledig kon wegdromen. In mijn puberteit struinde ik alle bibliotheken in de omgeving af naar méér. De mystiek van leven en dood, het ongeziene en het onbewuste. Alles wat ik intuïtief voelde, maar met mijn verstand niet kon verklaren, had mijn aandacht. Ik was rond de 19 jaar, toen mijn Indo-vader me een folder van een astrologische opleiding in handen drukte met de opmerking, dat dít toch echt wel iets voor míj was.

Ik heb een rijk ‘droomhuis’ in mijn horoscoop, maar ben een Aardeteken (Maagd), dat óók behoefte heeft aan realiteit en het praktisch nut van dingen. Mijn eerste reactie was daarom: ‘eerst zien, dan geloven’. Als ik iets niet kan toetsen aan de realiteit en het niet kan onderbouwen, heeft het voor mij persoonlijk geen zin daar tijd en energie in te steken. Zéker niet een 5 jaar durende studie, die in onze westerse wereld niet erkend wordt en waarbij de toepassingsmogelijkheden na afronding ervan onzeker zijn.

Met deze sceptische houding begon ik de 5-jarige opleiding bij Stichting Ascella in Haarlem. Mijn lerares wist mij bij het intakegesprek veel te vertellen over de moeilijke tijd die mijn moeder kennelijk had gehad, toen ik in haar zwangere buik vertoefde. Een vijfsterrenhotel was het volgens haar niet geweest. Mijn moeder ontkende dit verhaal lange tijd in alle toonaarden, maar opende na aanhoudende vragen van mijn kant eindelijk de deur naar de waarheid. Mijn lerares bleek vanaf het begin gelijk te hebben gehad. Vanaf dat moment wierp ik me volledig op mijn studie en begon mijn reis door de wereld van astrologie, mythologie en later ook Jungiaanse psychologie. Het bizarre is dat ik nooit moeite heb hoeven te doen om de basisprincipes van astrologie te leren. Dit in tegenstelling tot andere studies, waar ik echt hard voor heb moeten studeren, zoals Russisch, psychologie en acupunctuur. Astrologie is voor mij een diep intuïtieve en aanwezige bron, die ik altijd al gekend heb.

Zonder op reis te gaan,
kan men de gehele wereld kennen.
Zonder uit het raam te kijken,
kan men de hemel zien.

Hoe verder men gaat,
Des te minder weet men…

– Lao Tse –

IK ADEM ASTROLOGIE, IK BEN ASTROLOGIE

Astrologie is voor mij een levensstudie geworden. Onderzoek staat niet stil. Er zijn nog zo veel gebieden te verkennen. Elke fase in mijn leven markeert een openbaring en nieuwe inzichten voor wat betreft de werking van de astrologie. Elke fase doet me een diepere laag ontdekken, op die vlakken waar de tijd blijkbaar eerder nog niet rijp voor was of die ik op jongere leeftijd nog niet goed kon inschatten. Bepaalde thematiek ‘groei’ je in, doordat je ouder wordt en zèlf ook niet wordt gespaard door de (soms hevige) stormen die voorbij komen. Hoe kun je een goed consult geven aan iemand die depressief is, die midden in een burn-out zit, een bepaald verdriet of verlies moet verwerken als je daar zelf de diepte en reikwijdte niet van hebt gevoeld? De kans is groot, dat je als astroloog dan voorbij gaat aan het ‘weten hoe het vóelt’ waar de cliënt het over heeft. Het risico dat het gesprek dan verzandt in een soort van ‘afratelen’ van je kennis is groot. Een astroloog GROEIT mede door zijn/haar eigen ervaringen. In de consulten die ik geef, vind ik het contact met de ander, de oprechtheid en een échte ontmoeting, uiteindelijk het belangrijkst.

De ruim 30 jaar dat ik astrologie beoefen, houd ik mezelf voortdurend op de hoogte van de ontwikkelingen op astrologisch gebied en lees veel boeken. Ik geef consulten, maar volg daarnaast ook regelmatig workshops en webinars.

Zonder astrologie zou ik niet zijn wie ik nu ben en waar ik nu sta. Door jarenlang en dagelijks met mijn eigen horoscoop bezig te zijn, heb ik een diep inzicht mogen verwerven in WIE ik ben.

Met mensen die niet in astrologie geloven….
…… ga ik in en vanuit principe nooit in discussie. Ik ben niet iemand die een voet tussen je deur zet om je te overtuigen. Ik kan mensen hooguit prikkelen door ze iets concreets in handen te geven, door iets uit te leggen als ze daar echt voor open staan. En dan is het aan henzelf ermee te doen wat ze willen. Iedereen heeft recht op zijn eigen Waarheid en ik respecteer iedereen in zijn/haar keuze.

Vrijheid is in alle opzichten een groot goed en staat in mijn Top 3.

De vrijheid van meningsuiting, van denken en voelen, de vrijheid jezelf te mogen zijn en je eigen pad te mogen bewandelen.
Het is niet aan mij om wie dan ook te beperken, sturen, conditioneren of kneden.

VRIJHEID BLIJHEID